Att betala för musik är något som har gått från en självklarhet till något många de facto vägrade göra och därefter så är det nu på väg att gå tillbaka till en självklarhet igen. Vi tänkte här ta oss igenom lite av den historien.
För att ta avstamp i artikeln så kan vi hänvisa till en annan som ganska väl beskriver var det är vi vill komma med detta resonemang. Det är en artikel i DN som handlar om en tjej som valt att packa ner sin skivsamling i lådor och övergick till att lyssna på strömmad musik. Själv beskriver hon sig själv till DN som en före detta notorisk skivköpare som har lagt ner en smärre förmögenhet på sin skivsamling.
Det är vår uppfattning att Caroline ringar in en tidigare generations beteende gällande musiklyssnande – man köpte en skiva och lyssnade på, inga konstigheter.
I artikel fortsätter hon att berätta om att övergången till musiken har skett gradvis och att den framförallt skett på grund av nyfikenheten att finna ny musik att lyssna på och att övergången skett ganska naturligt, trots den gamla vanan att slänga in en cd-skiva i spelaren.
Vi ska dock uppehålla oss lite lite längre än så innan vi går in på det här med strömmade musiktjänster. Först och främst ska det nämnas att du förstås fortfarande kan köpa cd-skivor på de gamla hederliga skivbutikerna som fortfarande finns kvar, och dessutom på nätet. Tycker man att det är dyrt idag att köpa skivor men ändå vill göra det så kan vi rekommendera att du besöker exempel www.rabatterat.nu, där finns det ofta rabattkoder till exempelvis Cdon och Ginza som är klassiska skivförsäljare.
Men vi skulle alltså uppehålla oss vid något annat innan vi gick in på de moderna strömningstjänsterna. Grunden till dagens strömningstjänster är de som kom att bli olagliga för ett antal år sedan. Ni minns kanske tjänster som Napster och Kazaa där man kunde lyssna och ladda ner musik. Faktum är dock att tjänster som Spotify kunde ha kommit att bli verklighet mycket tidigare. Grundaren för Kazaa, Niklas Zennström berättar i sitt sommarprat om att man erbjöd skivbolagen en deal där de skulle få betalt för att människor använde Kazaa. Skivbolagen begrep inte framtiden och stämde istället Kazaa.
Spotify är en av de stora inom musikstreaming men nu kommer det fler och fler aktörer på marknaden, Apple Music är den senaste men även Tidal som köpte upp Wimp för ett tag sedan. Att betala ungefär en hundring i månaden för att kunna lyssna på sin musik i dator mobil eller annan digital enhet är ingen konstighet längre. Du kan välja dina favoriter och göra speciella spellistor som du delar till dina vänner och genom sociala medier som till exempel Facebook och Twitter. Det känns nästan som på gamla goda tiden när man gjorde blandband och gav till sina vänner eller tog med på festen man gick till.